Ontwerp denken

Ontwerp denken is een manier om problemen te kaderen en op te lossen. Het is gebaseerd op gedetailleerde en empatische observaties van eind gebruikers.  Het is een goede manier om innovatie op gang te brengen. Ontwerp denken helpt gaat verder dan ‘probleem oplossende’ aanpakken als bijvoorbeeld Six-Sigma. Ontwerp denken is genererend in plaats van alleen analytisch.

Dit is de belangrijkste vaardigheid van innvire medewerkers. Het is eigenlijk een verzamelterm voor vijf kern vaardigheden die belangrijk zijn voor het genereren van waarde door middel van creativiteit.

1. De eerste is het hebben van empathie voor eindgebruikers. Het verkrijgen van empathie hangt aan goede observatie bekwaamheid en het begrijpen van specifieke de organisatorische en persoonlijke doelen van eindgebruikers.

2. De volgende kern is het kunnen genereren van interessante inzichten. Stel bijvoorbeeld dat er op het werk veel verhuisdozen in kasten staan. Je zou kunnen concluderen dat er beter opgeruimd moet worden of dat er teveel kast ruimte is. Maar dit is niet zo’n heel interessant inzicht. Een interessanter inzicht is het gegeven dat mensen zich niet ‘thuis’ voelen en daarom de moeite niet nemen om de verhuisdozen (van anderen) uit te pakken.. Interessante inzichten verwekken interessantere oplossingsrichtingen.

3. Divergeren. Voordat er zelfs een brainstorm sessie gestart wordt over een oplossing is het belangrijk dat het probleem breder bekeken wordt. Met iedere herkadering is een andere invalshoek voor het probleem waar te nemen.

4. Het vertellen van een nieuw verhaal. Verhalen, of Storytelling, is belangrijk in het ontwerp proces. Aandachtig luisteren naar de verhalen die gebruikers vertellen. Als we begrijpen wat de verhalen betekenen, streven we ernaar de essentie in een nieuw verhaal te brengen. De programma’s van gebruik die we opstellen voor ontwerp teams en/of architecten vertellen één of meerdere verhalen waar de inspirerende, dwingende logica van het concept uit blijkt.

5. Geëngageerd zijn om te leren van fouten. Een ‘maak iets snel om te zien hoe het uitpakt’ attitude betekent dat verschillende oplossingsrichtingen uitgeprobeerd kunnen worden. De vlugheid betekent dat je ervan kan leren zonder dat er veel geïnvesteerd moet worden. Vaak zien we dat er grote ‘pilot’ projecten worden uitgevoerd bij een specifieke afdeling om ‘ervaring’ op te doen. Dit soort projecten zijn vaak te groot, qua investering, om objectief naar het resultaat te kijken. Het is al snel ‘too big too fail’. Vervolgens worden ze iets aangepast en worden als stempel gebruikt voor de hele organisatie, ongeacht of het resultaat oplevert. In dit kader spreken we over prototypes van “karton”, tijdelijke opstellingen die in een dag gemaakt zijn en die na een week inzicht geven…

Michael from Design Thinking for Educators on Vimeo.

Kern elementen van ontwerp denken

• Focus op eindgebruikers, hierdoor ontstaan diepgaande oplossingen die breed gedragen worden

 

• Oplossingsgericht, concentreer je niet op het probleem maar op wat er mogelijk is.

 

• Prototyping, “Fail early, fail small”. Vergt durf en openheid, maar is nodig om echt nieuwe en goede oplossingen te bedenken. Reduceren van kosten en echt gewenste oplossingen, en niet die van anderen voor een ander probleem.

 

• Leren en itereren. De lessen leren en de successen uitvergroten. Naast kwantitatieve, ook kwalitatieve bewijslast. Geen Big Bang projecten die te groot zijn om te falen.

Question:
“What are the boundaries of design?” Answer: “What are the boundaries of problems?”

Charles Eames, 1972