Het nieuwe werken voorbij

Op dinsdag 30 oktober werd er gedebatteerd in het nieuwe auditorium van Van Doorne. De sessies van BNR en Van Doorne onder leiding van Rens de Jong zijn altijd goed om te beluisteren en deze keer was innvire van de partij.

De titel van het debat deed vermoeden dat het een discussie was aan de hype van HNW voorbij ging. Gelukkig was dat grotendeels ook zo. Met name de bijdragen van Annemiek Roobeek http://www.meetingmoreminds.com en Eefje Teeuwisse https://twitter.com/eefjeteeuwisse en Leen Zevenbergen http://www.leenzevenbergen.nl vond ik erg verfrissend.

We spraken met een grote groep over de uitdagingen van het doorbreken van patronen, de raamkijkers en plafondplakkers, de houdbaarheid van de hiërarchische organisatie en natuurlijk ook over het maken van (juridische) afspraken zonder terug te vallen op 20e eeuwse dogma’s.

Toch werden er, naar mijn smaak, veel HNW holle kreten geslaakt, directeuren die vertellen dat ze “er al in 2008 mee bezig waren en dat ze echt zien dat het werkt” vind ik verbazingwekkend. Deed je voor 2008 dan niet aan innovatie om je grootste asset tot betere prestaties te stimuleren?  Eigenlijk verbaasde het me ook niet.

Er werd ook gesproken over of we nog lang spreken over mensen als productie eenheden. Bizar vond ik uitspraken in de discussie over het betrekken van mensen in innovatie trajecten. “Professionals” zouden hiertoe in staat zijn, “maar een vorkheftruck chauffeur kan hier toch niets zinnigs over zeggen”.  Later sprak ik na met een onder meer een leidinggevende van Sandd http://www.sandd.nl die daar gelukkig ook anders over dacht. Dit sterkt mijn vertrouwen in de BV nederland weer.

Mijn wenkbrauwen gingen ook omhoog bij een uitspraak over het wetenschappelijk bewijs dat de meerderheid van de mensen gewoon vertelt wil worden wat ze moeten doen. Ik ben nog op zoek naar de bronnen hiervoor maar ik vermoed dat dergelijk bewijs gemakkelijk gevonden zou kunnen worden. Veel mensen zijn denk ik van nature redelijk lui, en het is natuurlijk ook makkelijk om achterover te leunen en te horen wat je moet doen. Toch is dit niet de manier om duurzaam te verbeteren en als organisatie te excelleren. Mensen die de kans krijgen betekenisvol met hun werk om te gaan en daar invloed op uit te oefenen zullen succesvoller zijn dan bedrijven waar men productie-vee houdt.

 

Update: Over de “bewijslast” van de uitspraak tijdens het debat is wel gecommuniceerd, maar de spreker heeft nog niet gereateerd…

Update II: Ron Doevermans, SNS-Reaal, zie ook in filmpje hieronder. Ik denk dat we nu kunnen stellen dat het product “Het Nieuwe Werken” waar SNS blijkbaar in 2008 al mee bezig waren niet de vruchten heeft afgeworpen waar men op gehoopt had..