Het nieuwe werken voorbij

Op dinsdag 30 oktober werd er gedebatteerd in het nieuwe auditorium van Van Doorne. De sessies van BNR en Van Doorne onder leiding van Rens de Jong zijn altijd goed om te beluisteren en deze keer was innvire van de partij.

De titel van het debat deed vermoeden dat het een discussie was aan de hype van HNW voorbij ging. Gelukkig was dat grotendeels ook zo. Met name de bijdragen van Annemiek Roobeek http://www.meetingmoreminds.com en Eefje Teeuwisse https://twitter.com/eefjeteeuwisse en Leen Zevenbergen http://www.leenzevenbergen.nl vond ik erg verfrissend.

We spraken met een grote groep over de uitdagingen van het doorbreken van patronen, de raamkijkers en plafondplakkers, de houdbaarheid van de hiërarchische organisatie en natuurlijk ook over het maken van (juridische) afspraken zonder terug te vallen op 20e eeuwse dogma’s.

Toch werden er, naar mijn smaak, veel HNW holle kreten geslaakt, directeuren die vertellen dat ze “er al in 2008 mee bezig waren en dat ze echt zien dat het werkt” vind ik verbazingwekkend. Deed je voor 2008 dan niet aan innovatie om je grootste asset tot betere prestaties te stimuleren?  Eigenlijk verbaasde het me ook niet.

Er werd ook gesproken over of we nog lang spreken over mensen als productie eenheden. Bizar vond ik uitspraken in de discussie over het betrekken van mensen in innovatie trajecten. “Professionals” zouden hiertoe in staat zijn, “maar een vorkheftruck chauffeur kan hier toch niets zinnigs over zeggen”.  Later sprak ik na met een onder meer een leidinggevende van Sandd http://www.sandd.nl die daar gelukkig ook anders over dacht. Dit sterkt mijn vertrouwen in de BV nederland weer.

Mijn wenkbrauwen gingen ook omhoog bij een uitspraak over het wetenschappelijk bewijs dat de meerderheid van de mensen gewoon vertelt wil worden wat ze moeten doen. Ik ben nog op zoek naar de bronnen hiervoor maar ik vermoed dat dergelijk bewijs gemakkelijk gevonden zou kunnen worden. Veel mensen zijn denk ik van nature redelijk lui, en het is natuurlijk ook makkelijk om achterover te leunen en te horen wat je moet doen. Toch is dit niet de manier om duurzaam te verbeteren en als organisatie te excelleren. Mensen die de kans krijgen betekenisvol met hun werk om te gaan en daar invloed op uit te oefenen zullen succesvoller zijn dan bedrijven waar men productie-vee houdt.

 

Update: Over de “bewijslast” van de uitspraak tijdens het debat is wel gecommuniceerd, maar de spreker heeft nog niet gereateerd…

Update II: Ron Doevermans, SNS-Reaal, zie ook in filmpje hieronder. Ik denk dat we nu kunnen stellen dat het product “Het Nieuwe Werken” waar SNS blijkbaar in 2008 al mee bezig waren niet de vruchten heeft afgeworpen waar men op gehoopt had..

innvire tells ‘design story no˚ 8’ in the Abstracta design stories.

This week the Orgatec, one of the largest office furniture fair in the world, was held in Cologne. A good indication of what the furniture industry thinks they have to do to uphold the trends in work design. All the major brands are represented. A lot of followers and some of the companies that are at least exploring the boundaries of office interiors. One of them is Abstracta, one of the industry leaders from Sweden when it comes to office acoustics, presentation means and flexible office furniture.

innvire has a long standing relationship with Abstracta when it comes to thinking about turning companies into great collaborators with more space to innovate. This was also the basis for bringing our Sketchalot whiteboard design with seating elements to their collection. This resulted into delivering our way of thinking to companies worldwide as Abstracta sells it products from the US to Australia.

For the occasion of this years fair, Abstracta published a magazine with 14 design stories, told from the designer of the product. Eelco Voogd of innvire was also featured, as design story 8, telling about the elements that create the optimum collaboration spaces.

When the magazine is available in PDF format, we will share it with you.

 

Wereldwijde OEM company

Samen met het corporate headquarters van een wereldwijd opererende electronics manufacturer hebben wij het volledige werkstijl & werkomgeving-vraagstuk van de organisatie opgepakt. Van concept tot uitvoering, van architectuur tot bouwmanagement; innvire heeft een balans gevonden tussen de 1.000 medewerkers en de 17.000 vierkante meter die zij gingen gebruiken.

Het zeer innovatieve karakter van de onderneming vroeg om een diepgaande analyse van hoe deze organisatie het beste presteert met al haar internationale afdelingen. Hiervoor heeft innvire dan ook een Workplace Analytics uitgevoerd, een Waarde Netwerk Analyse en Competing Values Framework om op alle fronten bewijslast te creëren voor de verbeteringen waar de organisatie het best bij gebaat zou zijn.

Alle aspecten van ons werk zijn in dit project samengekomen en hebben tot een goed eindresultaat geleid. De medewerkers ervaren de nieuwe werkomgeving met haar manier van gebruiken als zeer positief ten opzichte van de vorige – nog recent herziene – werkomgeving.

Onze analyse-instrumenten lieten zien dat, ondanks de vele varianten die de revue passeerden, we met de aanwezige data snel en gemakkelijk konden modelleren. Met als voordelen het voorkomen van faalkosten en voldoende tijd in de ontwerp of uitvoeringsfase.

‘The little house on the prairie’

Sinds een decennium haal ik in presentaties en gesprekken de oude serie ‘little house on the prairie’ nog al eens aan. In deze gesprekken gaat het dan vaak over het feit dat technologie zoveel sneller gaat dan wij als mensen ons tijdig kunnen aanpassen. We passen ons steeds weer aan zonder de effecten goed te doorgronden. Daardoor voelen we ons soms ontheemd. Een gevoel wat in ‘Little house on the prairie’ niet thuishoorde. Een harde maatschappij in het wilde westen maar wel een plaats waar iedereen elkaar kende. De kruidenier wist de bestelling al voordat je binnenkwam en iedereen had een duidelijke functie in de gemeenschap. Het begon echt duidelijk te worden toen rond de eeuwwisseling e-commerce op stoom kwam en mensen uitvoerige processen en emoties via een stuk technologie moesten afhandelen; verleiden, keuzes maken, aankopen, levering regelen, terugbrengen, etc. Het was een proeftijd van hoe om te gaan met digitale interacties en het kiezen van producten en diensten zonder ze te proeven of te voelen.

Na de internet revolutie lijkt het alsof we nu aan een workplace revolutie gaan beginnen. We hebben geleerd om online te werken, te kopen, te communiceren en te administreren. Dit betekent dat we minder fysieke interacties hebben met elkaar. Ook nieuwe werkvormen prediken werken op afstand. Wij bij innvire vragen ons af wat de lange termijn effecten zijn. Wij marken dat er een bovengemiddelde interesses in producten en diensten zijn die teruggrijpen op gevoelens van 20 tot 40 jaar geleden. Vintage look & feel doen het goed, oude technologie wordt weer van stal gehaald en ouderwetse activiteiten vullen weer vaker het straatbeeld. Dit tegengeluid in de markt is voor ons een vraag en uitdaging. Wat willen mensen nu echt? Is het een tijdelijk tegenstribbel effect, of blijven wij mensen dichter bij de ‘apen’ dan over te gaan naar een gedigitaliseerde mensheid? En welke effecten hebben het doorduwen van productiviteit en bereikbaarheid op mensen, zeker met de wetenschap dat na 1940 de welvaart met meer dan 100% is gestegen en het welzijn met 2%. Persoonlijk zou ik mijn zinnen de komende vijftig jaar willen zetten op de ‘welzijn’ economie als grootste groeimarkt. Wat denkt u?

Workplace Analytics @ Gemeente

Een middelgrote gemeente heeft innvire samen met Brink Groep een opdracht verleend om naar haar vastgoed portfolio te kijken en daarnaast inzicht te krijgen in de dynamiek en behoeften van de ruim 300 medewerkers. De trend om gemeentes te laten fuseren of bepaalde functies te centraliseren vraagt om een helder inzicht hoe de afzonderlijke onderdelen van gemeentes werken en hoe een optimale samenwerking gerealiseerd kan worden.

Door het inzicht over de gewenste werkstijl en de daarbij behorende werkomgeving wordt ook de discrepantie tussen aanbod en behoefte duidelijk. Dit kan weer andere voordelen opleveren zoals het besparen op vastgoed. Met het uitvoeren van een waardenetwerk analyse en workplace analytics krijgt het gemeentebestuur in korte tijd de inzichten om zelf keuzes te maken over de toekomstige formaties en werkwijzen.

Collaborative economy

Sinds dat in 1962 door Marshall Mc Luhan de term ‘ Global Village’ werd geïntroduceerd, is deze term pas de laatste 10 jaar echt tot uiting gekomen. Was een telefoontje in 1992 naar  Amerika of Australië nog een kostbaar iets, nu volg je je vrienden, kennissen en zakenrelaties via twitter, instagram, facebook of linkedin. Men skypt dagelijks met collega’s over heel de wereld en retourtjes Berlijn of Barcelona gaan voor nog geen €100 euro weg.

Dat we meer moeten samenwerken blijkt wel uit alles wat er om ons heen gebeurt. China houdt de Amerikaanse economie overeind, Samsung levert chips aan Apple terwijl ze ook een miljard Euro boete moeten betalen en zo is iedereen van elkaar afhankelijk.

Afhankelijk is niet het juiste woord. Al deze voorbeelden zijn uitingen van schakels uit een waardenetwerk. We kunnen simpelweg niet meer alleen op deze aardbol regeren, ondernemen of strijden. Dat geldt ook voor de branche waarin wij werken als innvire. Waar vroeger vaak een architect of een aannemer rondom huisvestingsvraagstukken ging ontwerpen of bouwen, zijn het nu complexe vraagstukken geworden van ‘het waarom’, cultuur, concurrentiekracht, duurzaamheid, HR, ICT, en wat niet nog meer. Om dit soort vraagstukken goed te kunnen begrijpen en nadien voor opdrachtgevers ook bestuurbaar en kundig uit te voeren moeten multidisciplinaire teams gevormd worden. Teams, geen partijen. Een team heeft samen één gemeenschappelijk doel waar ze voor gaan. Daarvoor moeten ze ook uit hetzelfde hout gesneden zijn. Werk ethos, kwaliteit en kundigheid moeten een gelijkwaardig niveau hebben, ongeacht de expertise.

innvire en Brink Groep begrijpen dit maar al te goed. Waar innvire haar expertise op het analyseren, ontwerpen en activeren van doelgerichte werkstijlen en omgevingen ligt, is Brink Groep een autoriteit op het gebied van gebieds-, vastgoed advies, bouwmanagement en kosten advies. Onze gezamenlijke vaardigheden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in een groot aandeel van onze projecten. Daarnaast willen opdrachtgevers één aanspreekpunt en graag een partner die het hele proces overziet en kan begeleiden.

innvire en Brink Groep hebben daarom besloten in elkaar te investeren. innvire, onderdeel van innberg BV krijgt een nieuw platform, samen met Brink Groep en gaat als creatief onderdeel, zelfstandig binnen de groep verder. Dit biedt voor beide partijen veel meerwaarde op het gebied van het integraal bedienen van opdrachtgevers, uitwisselen van kennis over het huisvesting en vastgoed domein en het opschalen in projecten.

Wij zijn zeer verheugd om deze samenwerking aan te kondigen en kunnen u al projecten presenteren waarin deze meerwaarde tot uiting is gekomen. Heeft u vragen over de samenwerking of mogelijkheden, neem dan contact met ons op.

 

Rabobank Parkstad Limburg

Rabobank Parkstad Limburg wil haar werkstijl en werkomgeving verbeteren. De verschillende locaties bieden niet allemaal de gewenste kwaliteit en mate van samenwerking. innvire heeft het management en medewerkers ondersteund in de analyse van de werkdynamiek en het helder krijgen van de doelen met een verbeterde werkstijl. De kwalitatieve en kwantitatieve dynamiek van de organisatie hebben we geanalyseerd met onze instrumenten; Workplace Analytics en Waarde Netwerk Analyse.

Hiermee hebben we samen met managers en medewerkers de verschillende mogelijkheden verkend in de gekozen locatie en daarin werkstijl voorwaarden meegenomen. Het gezamenlijke resultaat was een visueel en op bewijslast gebaseerd Programma van Gebruik wat de architect als input gebruikt om een voorlopig ontwerp te maken.

Rabobank Maastricht e.o.

Geconfronteerd met het integreren van verschillende regio kantoren in een nieuw hoofdkantoor had het management van Rabobank de uitdaging om zijn medewerkers te laten begrijpen waarom en hoe de werkstijl en -omgeving zou veranderen. Met het oog op een effectieve omschakeling was het belangrijk dat iedereen begreep wat het betekende om niet meer een ‘eigen’ vast bureau te hebben.

Om volledig te profiteren van de mogelijkheden van het nieuwe gebouw kreeg innvire de opdracht om alle afdelingen op de hoogte te brengen en te betrekken. innvire hielp Rabobank met het ontwikkelen en uitvoeren van een transitieprogramma dat persoonlijke communicatie, acteurs, workshops met alle medewerkers, een ‘bezoek’ aan het toekomstige kantoor in aanbouw omvatte.

Samenwerkend met de projectmanagement & interieur ontwerpers van Aartsenco, vonden we de perfecte synergie om een mooi interieur te realiseren dat goed begrepen werd door de medewerkers van de Rabobank Maastricht e.o.

innvire werd gecomplimenteerd door de Rabobank voor het realiseren van de eerste werkdag met 0% productiviteitsverlies.

KPN Real Estate

Als grote organisatie had KPN een uitdaging om hun nieuwe ‘flexibel werken’ werkplek strategie tot in alle lagen van de organisatie te laten doordringen. Met vele locaties in Nederland voor zowel KPN als Getronics, was er een vraag ontstaan voor ondersteuning om managers en medewerkers van Getronics te informeren over de aankomende verandering. innvire hielp met een communicatie programma bestaande uit mailcampagnes, workshops en reclamematerialen om de nieuwe manier onder de aandacht te brengen voordat de verandering zou plaatsvinden.

Daarnaast heeft innvire de locatiemanagers van KPN getraind om beter om te gaan met de nieuwe soort vragen uit de organisatie. Het voorheen vastomlijnde aanbod van locatiediensten moest nu plaats maken voor meer doordachte werkplekconcepten, verschillende wensen van afdelingen en andere IT en vergadervragen. innvire hielp KPN met workshops en trainingsmateriaal om de locatiemanagers op doortastende wijze bekend te maken met verbeterde verwerkingen van de aanvragen.

innvire hielp KPN Real Estate met een aantal diensten:

  • Train lokatiemanagers om met nieuwe vragen rondom nieuwe werken om te gaan
  • Communicatie programma met persona’s over de opkomende veranderingen en de voordelen en consequenties ervan
  • Regie en productie van introductievideo over het ‘Check-in’ programma van KPN voor interne klanten