Brink Groep naar Rotterdam

bg-rdam-1000-370

De westelijke vestigingen van de Brink Groep bedrijven -Brink Management / Advies, Kontek, Ibis en innvire- verhuizen naar Rotterdam Central District. Pal naast Rotterdam Centraal Station zijn zij vanaf 1 oktober 2016 op de 6e etage van het Groot Handelsgebouw gehuisvest. Naast Rotterdam heeft Brink Groep locaties in Eindhoven en Groningen.

“In het westen van het land zochten we naar een plek die onze innovatieprocessen stimuleert, die uitstekend bereikbaar is en aantrekkelijk is voor onze medewerkers. Rotterdam zet fors in op innovatie en is onderdeel van het innovatienetwerk in de zuidelijke Randstad waarin onder meer RDM, Merwe-Vierhavens, de universiteiten van Rotterdam, Delft en Leiden een belangrijke rol spelen. De “opgerolde mouwen mentaliteit” van Rotterdam past goed bij onze cultuur. Door te kiezen voor huisvesting op een mobiliteitsknooppunt in de Randstad kunnen we onze bedrijfsdoelstelling op het terrein van duurzaamheid bereiken.” Hans de Jonge, directievoorzitter Brink Groep

Rotterdam Central District (RCD) is het gebied waar internationale en lokale bedrijven, gevestigde namen en start ups, pakken en spijkerbroeken elkaar ontmoeten in een innovatief klimaat met o.a. Kleinhandel, Cambridge Innovation Center (CIC), Venture Café en Schieblock als voorbeelden van broedplaatsen.

“We zijn heel gelukkig met de komst van de vier Brink Groep bedrijven. Stuk voor stuk ondernemingen die de verbinding aangaan met andere bedrijven en organisaties in netwerken. Dat is nou precies waar het Groot Handelsgebouw (GHG) voor bedoeld is: elkaar versterken in netwerken. Met de komst van Brink Groep is Rotterdam een mooie onderneming rijker!”

Marius Meurs, directeur Groot Handelsgebouw

Het innvire raamwerk voor het realiseren en besturen van doelgerichte werkomgevingen

Een fictief rechtlijnige proces aanpak voor integrale vraagstukken doet de waarheid geen recht aan. Daarom verkiezen wij ervoor te werken met een raamwerk, een los-vaste verzameling van activiteiten. Afhankelijk van de klant vraag en context werken we samen in op een bepaalde plek in dit raamwerk.

Grofweg erkennen we vijf algemene gebieden die bepalend zijn voor wat we doen:
Ontdekken
Interpreteren
Idee ontwikkeling
Experimenteren
Evolueren

Ontdekken


ik heb een uitdaging hoe benader ik hem?
Voordat we betekenisvolle verbeteringen kunnen overwegen, moet duidelijk zijn waar het om gaat. De waarom-vraag moet worden beantwoord . Meestal gaat het in deze fase om het vertalen van een abstract algemeen strategisch doel naar een interpretatie op praktisch niveau. Het kan ook om een herijking gaan van de strategie of zelfs het vinden van één doel uit een wirwar van verschillende, gefragmenteerde strategieën. Zonder duidelijk antwoord op de vraag: Waarom doen we dit is er geen fundament voor succes.

Interpreteren


Ik heb iets geleerd, hoe interpreteer ik het?
Om te weten hoe je ergens kunt komen moet je weten waar je bent. Er is alleen ‘richting’ als je een doel en een vertrekpunt hebt. In de interpretatie-fase gaat het om het meten, analyseren en leren van die zaken die relevant zijn voor het te bereiken doel. Alle zaken die te maken hebben met de werkomgeving. In deze fase werken we vaak met een aantal standaardgereedschappen Het komt ook voor dat we samen met onze klanten nieuwe gereedschappen ontwikkelen of gereedschap van onze klanten gebruiken. Het interpreteren gaat vaak over de dynamiek van de werkomgeving. Wat doen mensen, hoe werken ze (samen), wat drijft hen, waar zijn ze, wat vinden ze uitdagend?

Omdat verandering continu is, zijn we van mening dat een eenmalige, kleinschalige interpretatieslag maar zeer beperkt rendement oplevert. We coachen onze klanten om de meetinstrumenten in te bedden in te organisatie en de monitoring ervan een vast onderdeel te laten zijn over langere periode. Alleen op die manier wordt het mogelijk om een proces van continue verbetering van de werkomgeving op gang te krijgen. We zijn er, door onze eigen ervaringen en observaties in de markt, van overtuigd dat zogenaamde ‘Big Bang’-implementaties zeer beperkt rendement opleveren. Op zijn best is er een duidelijk ‘honeymoon’-effect waar te nemen. De zakelijke realiteit en prioriteit verandert met de regelmaat en frequentie van de seizoenen. Een onderzoek doen en 14 maanden later implementeren en ervan uitgaan dat de werkomgeving dan perfect is, is alleen mogelijk in de alternatieve werkelijkheid van ICT-marketingcampagnes.

Idee ontwikkeling


Ik zie een mogelijkheid, hoe maak ik die?
Idee-ontwikkeling is precies wat op een bepaald moment nodig is: het ontwikkelen van veel ideeën. Het analyseren van het proces dat ons gebracht heeft wat we hebben is niet voldoende om te bedenken wat ervoor nodig is om het op te lossen. Er is niet één recept voor het bereiken van de doelen. Het is bijna altijd nodig een aantal wilde ideeën te hebben om bij iets te komen dat simpel en veelbelovend genoeg is om het uit te gaan proberen. Brainstormen, co-creatie en social innovation is de naam van het spel.

Experimenteren


we hebben een idee, hoe realiseer ik dat?
Experimenteren brengt ideeën tot leven. Het maken van prototypes betekent dat ideeën tastbaar worden. Je leert terwijl je ze bouwt en deelt ze met andere mensen. Zelfs vroege en ruwe prototypes roepen een directe reactie op en helpen ideeën te verbeteren en te verfijnen. Hier kun je fouten maken zonder dat het tonnen kost. Zonder het maken van fouten wordt er niet geleerd, dus kunnen ze zich beter in een daarvoor geschikte setting voordoen. Doordat we de experimenten klein en ruw houden, kunnen we er ook meerdere tegelijkertijd doen om te zien welke de meest veelbelovende reacties oproepen.

Kortom, zaaien, selecteren en vergroten.

Evolueren


We hebben iets uitgeprobeerd, het werkt, hoe evolueer ik het?
Evolutie is het ontwikkelen van een concept in de tijd. Het betreft het plannen van de vervolgstappen, het idee communiceren aan die mensen die het kunnen helpen realiseren, het proces documenteren en in gang zetten. Veranderingen nemen vaak tijd in beslag, het waarnemen van zelfs subtiele tekenen van voortgang zijn belangrijk. Daarnaast zijn er natuurlijk een berg aan pragmatische zaken die moeten gebeuren om de veranderingen te activeren.

klaar?
Soms wel, meestal niet. De perfecte werkomgeving is met de veranderende realiteit van elke dag iets waar bedrijven naar streven. Na de evolutie volgt, als het goed is, weer het monitoren (ontdekken) en interpreteren.

Activatie

Het activeren van de werk & werkomgeving verbeteringen is het daadwerkelijk uitvoeren van de veranderingen die tot verbetering  leiden. Dit is wat innovatie voor veel bedrijven lastig maakt. Het strategische gedachtengoed omzetten naar het tactische en operationele niveau.

innvire heeft hier één van haar kern expertises van gemaakt. Hier wordt  het verschil gemaakt  tussen inspirerende plaatjes en adviezen en daadwerkelijke verbeteringen. Dit is een lastig domein van emoties, politieke voorkeuren en samenwerkingen. Dat vraagt om mensen met aandacht voor de psyche en uitzonderlijk goede vaardigheden om complexiteit op heldere wijze uiteen te zetten.

Vaak voeren we de veranderingen niet alleen zelf uit, maar begeleiden, controleren, regisseren andere partijen en ondersteunen we onze klanten hierbij.

De LEAN aanpak staat hierin voorop, omdat we gezamenlijk voor het klant resultaat gaan. Onze samenwerking met Brink Groep op het gebied van project management, sturing en controle speelt hierin een belangrijke rol.

Vaak helpen onze mensen uw mensen ook daadwerkelijk met het bedenken en organiseren van trainingen, workshops, communicatie. Wat er ook nodig is om de veranderingen te activeren. Centraal staat, zoveel mogelijk zelf doen.

Concept ontwikkeling

Het verbeteren van de werkomgeving gebeurt concreet door veranderingen aan te brengen aan elementen van de werkomgeving.

Innvire gelooft niet in Big-Bang implementatie projecten, maar heeft ervaren dat het op gang brengen en activeren en begeleiden van een continue process van verbeteringen een veel beter, duurzamer resultaat geeft. Meer daar over in deze blog-post.

Niet alle verbeteringen hoeven uitgebreid onderzocht en geanalyseerd te worden. Vaak is er voldoende laag-hangend fruit dat een start vormt voor een proces. Op het moment dat een bepaald doel is geformuleerd en onderzocht is wat het vertrekpunt is maken we met onze klanten een plan om er te komen.

Dit plan omvat de veranderingen die we teweeg willen brengen, maar dit doen we niet grootschalig voordat we ze uitgeprobeerd hebben. Hier komt onze uitgebreide ervaring en bekwaamheid in de vaardigheden van het ‘Design Thinking‘ van pas. Hierin spelen ideatie en prototyping een voorname rol.

Het genereren van veel interventie mogelijkheden en deze kort cyclisch uitproberen in prototypes maakt dat een organisatie keuzes heeft. Hier hoort natuurlijk ook weer het meten en monitoren bij. Zijn eenmaal de keuzes gemaakt dan moeten dezen goed vastgelegd en gecommuniceerd worden, aan ontwerp teams die ze op grotere schaal gaan uitwerken, maar ook aan eindgebruikers zodat ze geïnformeerd en betrokken blijven.

Meten, Analyseren, Leren

innvire ontwikkeld zeer praktische en makkelijk toepasbare meet instrumenten die cruciaal zijn bij de ontwikkeling van duurzame en gedragen werkomgeving verbeteringen.

Voor de dynamiek van groepen gebruikers (een team, afdeling, verdieping, gebouw) en het snel en accuraat bepalen van de behoefte aan werkplekken, in ratio’s, aantallen en meters gebruiken we WPA. Het  gebruikersvriendelijke dashboard dat data van een grote groep mensen omzet in tastbare visuele informatie op basis waarvan beslissingen makkelijk genomen kunnen worden.

De combinatie van behoefte en aanbod is een goede graadmeter voor de effectiviteit van de werkomgeving. De informatie aangevuld met eenvoudige tevredenheid- indicatie en de kracht van social (of enterprise) media geeft een zeer compleet beeld.

Onze waarde netwerk visualisering en modelering maakt het mogelijk om op een slimme manier te kijken naar hoe de organisatie optimaal waarde ontwikkelende interacties heeft. Een bron van onschatbare waarde bij het begrijpen en verbeteren van de kracht van samenwerken.

Omdat we met en voor onze klanten werkomgevingen ontwikkelen die fantastisch goed werken is het ook belangrijk om te weten hoe de organisatie denkt over waarden van de organisatie. Niet alleen weten hoe ze zich nu ziet, maar ook hoe ze denkt eruit te moeten zien om waanzinnig succesvol te zijn.  Het competing values framework van Quinn kan hierbij goed werken, maar we zijn ook bekwaam met de tools van Humansynergistics.

Nadat er zaken zijn veranderd die een positieve bijdrage zouden moeten leveren aan de werkomgeving is het zaak om dit ook daadwerkelijk te monitoren en van het resultaat te leren.

Als je niet daadwerkelijk de impact van de veranderingen in de gaten houdt weet je niet of het ook daadwerkelijk effect sorteert.
Op basis van monitoring leert de organisatie wat er goed gaat en wat er beter kan.

De cyclus van meten & analyseren, ideatie, veranderen en monitoren is de enige effectieve manier om de werkomgeving duurzaam te verbeteren. Het is de cyclus van Kaizen, en zal, op de juiste manier eigen gemaakt door organisaties, leiden tot continue verbetering.

Het zijn dus niet alleen meet-instrumenten, maar de dashboards waarmee we de vooruitgang kunnen volgen, waarmee we scenario’s ontwikkeld kunnen worden en waar de organisatie zelfstandig mee werkt, waar nodig ondersteund door de specialisten van innvire en haar netwerk.

Doel bepaling & Vertaling

Zonder helder doel is het niet mogelijk om doelgericht te innoveren. De waarom-vraag moet centraal staan. Anders wordt het vernieuwing en komt het nooit tot duurzame innovaties.

Ambities voor het verbeteren van de werkomgeving komen in allerlei soorten en maten. Wij ondersteunen onze klanten bij het componeren/definiëren van de ambitie die bij hen past.

Ambities eindigen niet met “een nieuw gebouw” of “een nieuw interieur”, maar eerder met “Meer klanttevredenheid doordat verschillende afdelingen effectiever met elkaar communiceren”. De werkomgeving is een krachtige katalysator om dit soort duurzame verbeteringen door te voeren.

innvire helpt bedrijven ideeën en mogelijkheden te creëren en deze om te zetten naar tastbare stippen op de horizon. Maar we denken ook aan de realiteit van het werken met verschillende overlappende en divergerende wensen en eisen van verschillende afdelingshoofden. We gaan de uitdagingen om een gezamenlijke visie te vormen op ‘wat zou moeten zijn’..

We gidsen de diverse stakeholders door de relevante keuzes, de impact op kosten, manieren van werken en de toekomstige resultaten.

Coaching

Binnen het gebied van werkomgeving innovatie zijn er veel aspecten die men als organisatie zelf kan en wil doen. Sommige activiteiten die hierbij komen kijken zullen echter niet zo vaak voorkomen. Bijvoorbeeld het goed ‘briefen’ van een ontwerp team, het begeleiden van een team dat hun manier van werken gaat veranderen. Het zijn zaken die medewerkers of managers vanuit hun reguliere taken kunnen uitvoeren, maar omdat het niet zo vaak voorkomt worden we vaak gevraagd of we het team of de medewerkers kunnen coachen. Mensen laten ontdekken hoe ze zaken beter kunnen aanpakken, technieken en middelen aanreiken waarmee zaken slimmer of sneller gedaan kunnen worden. Hoe te sturen op prestatie indicatoren , of het bepalen van deze indicatoren.

De vaardigheid om dit de bewerkstelligen, in de specifieke context van veranderingen in de werkomgeving is een belangrijke vaardigheid.

Heeft u uw organisatie zodanig ingericht dat u het werkomgeving innovatie proces zelf wilt sturen maar wilt u ondersteuning in het opzetten van juiste instrumenten, dan kan een coach net even dat verschil maken om valkuilen te voorkomen en te helpen complexe vraagstukken succesvol te beantwoorden.

Daarnaast kan innvire coaches leveren die een verandering op gang kunnen brengen, ambassadeurs van de nieuwe situatie kunnen spotten en hen helpen noodzakelijke veranderingen tot stand te brengen. Hier hoort ook bij het (leren) terugkoppeling geven aan Teams en individuen over gewenst en ongewenst gedrag. Ook gedrag en stijl van leidinggeven veranderen hoort hierbij.

Communicatie

Communicatie is volgens ons een integraal onderdeel van huisvesting . innvire heeft een lang trackrecord als het gaat om marketing en communicatie voor opdrachtgevers. Waarom bieden we communicatie integraal aan binnen onze innovatiediensten? Wij weten als geen ander wat samen met onze opdrachtgevers de struikelpunten en waardedrijvers zijn van de verbeteringen in werk of werkomgeving. De vaak dynamische projecten met tijdsdruk vragen om directe paraatheid van gereedschappen als e-mailcampagnesystemen, vormgevers en formats om (onderdelen uit) projecten te helpen communiceren aan soms meer dan 10.000 belanghebbenden tegelijkertijd.

We spreken de taal van de opdrachtgever en weten ook de details van wat er moet worden gecommuniceerd. Dit doen we ook vaak in samenwerking met de bestaande communicatie afdelingen of voorgestelde communicatiepartners van onze klanten.

Belangrijk is dat u de beste kennisoverdracht krijgt door pakkende en feitelijk juiste informatie voor medewerkers en partners.

Ontwerp denken

Ontwerp denken is een manier om problemen te kaderen en op te lossen. Het is gebaseerd op gedetailleerde en empatische observaties van eind gebruikers.  Het is een goede manier om innovatie op gang te brengen. Ontwerp denken helpt gaat verder dan ‘probleem oplossende’ aanpakken als bijvoorbeeld Six-Sigma. Ontwerp denken is genererend in plaats van alleen analytisch.

Dit is de belangrijkste vaardigheid van innvire medewerkers. Het is eigenlijk een verzamelterm voor vijf kern vaardigheden die belangrijk zijn voor het genereren van waarde door middel van creativiteit.

1. De eerste is het hebben van empathie voor eindgebruikers. Het verkrijgen van empathie hangt aan goede observatie bekwaamheid en het begrijpen van specifieke de organisatorische en persoonlijke doelen van eindgebruikers.

2. De volgende kern is het kunnen genereren van interessante inzichten. Stel bijvoorbeeld dat er op het werk veel verhuisdozen in kasten staan. Je zou kunnen concluderen dat er beter opgeruimd moet worden of dat er teveel kast ruimte is. Maar dit is niet zo’n heel interessant inzicht. Een interessanter inzicht is het gegeven dat mensen zich niet ‘thuis’ voelen en daarom de moeite niet nemen om de verhuisdozen (van anderen) uit te pakken.. Interessante inzichten verwekken interessantere oplossingsrichtingen.

3. Divergeren. Voordat er zelfs een brainstorm sessie gestart wordt over een oplossing is het belangrijk dat het probleem breder bekeken wordt. Met iedere herkadering is een andere invalshoek voor het probleem waar te nemen.

4. Het vertellen van een nieuw verhaal. Verhalen, of Storytelling, is belangrijk in het ontwerp proces. Aandachtig luisteren naar de verhalen die gebruikers vertellen. Als we begrijpen wat de verhalen betekenen, streven we ernaar de essentie in een nieuw verhaal te brengen. De programma’s van gebruik die we opstellen voor ontwerp teams en/of architecten vertellen één of meerdere verhalen waar de inspirerende, dwingende logica van het concept uit blijkt.

5. Geëngageerd zijn om te leren van fouten. Een ‘maak iets snel om te zien hoe het uitpakt’ attitude betekent dat verschillende oplossingsrichtingen uitgeprobeerd kunnen worden. De vlugheid betekent dat je ervan kan leren zonder dat er veel geïnvesteerd moet worden. Vaak zien we dat er grote ‘pilot’ projecten worden uitgevoerd bij een specifieke afdeling om ‘ervaring’ op te doen. Dit soort projecten zijn vaak te groot, qua investering, om objectief naar het resultaat te kijken. Het is al snel ‘too big too fail’. Vervolgens worden ze iets aangepast en worden als stempel gebruikt voor de hele organisatie, ongeacht of het resultaat oplevert. In dit kader spreken we over prototypes van “karton”, tijdelijke opstellingen die in een dag gemaakt zijn en die na een week inzicht geven…

Michael from Design Thinking for Educators on Vimeo.

Werkomgeving research

innvire ontwikkelde een aantal zeer praktische en makkelijk toepasbare meet instrumenten die cruciaal zijn gebleken bij de ontwikkeling van duurzame en gedragen werkomgeving verbeteringen.

Over het gezamenlijk nut van deze instrumenten kunt u meer lezen in ons expertise onderdeel ‘meten, analyseren & leren’.

Een overzicht van onze instrumenten die we zelf ontwikkeld hebben of op basis van wetenschappelijke inzichten van onderzoekers die op Oxford, Harvard en University of Michigan:

Workplace Analytics

– Kwantitatieve inzichten in waar men werkt, hoe men het ervaart, welke activiteiten worden gedaan, de mate van samenwerking, de complexiteit van werk, de middelen die men behoeft en daaruit kan u modelleren op basis van behoefte in werkomgeving types, en geschatte kosten per plek en totalen.

Waarde Netwerk Analyse

– Onze WNA geeft organisaties visueel en diepgaand inzicht over de bloedsomloop van de organisatie. De fysieke en virtuele stromen tussen afdelingen en de prioriteiten / frequenties van deze stromen. Dit biedt organisaties de bewijslast om in te delen naar de meest optimale bloedsomloop.

Competing Values Framework

–  Organisaties en hun management zitten niet altijd op één lijn als het gaat om de ruimte en mogelijkheden die worden gegeven om zo goed mogelijk de organisatie doelen te behalen. Met onze Quinn scann bieden we visueel inzicht van de hele organisatie maar ook onderdelen ervan hoe zij de huidige situatie beoordelen en hoe zij georganiseerd willen zijn om de juiste cultuur te scheppen om maximaal te presteren.

 

Wij hebben ervaren dat onze opdrachtgevers zich niet gekend voelde in wat adviseurs en leveranciers in het verleden aandroegen op basis van een ‘methodiek’ of filosofie. Simpele ‘werkplek calculatoren’ of tevredenheid onderzoeken leveren niet het diepgaande bewijs hoe de organisatie werkt en wil presteren in de toekomst. Wij bieden u daar een aantal indringende instrumenten die snel en effectief inzicht geven.